Tajemná komnata

Na celém Kontinentě se snad nenajde jediná vesnice, kde by někde u cesty nestála ošuntělá dřevěná vývěska s přibitými vzkazy a inzeráty. I začínající dobrodruh dokáže mezi výhodnou nabídkou slepičích vajec a přisprostlou milostnou poezií snadno najít zakázku, ze které by mohla koukat slušná odměna, ať už jde o pomoc s nestvůrou, ztraceným dítětem, a nebo obyčejnou sezónní pomocí na poli...
V tomto fóru probíhají hry vedené vypravěčem. Questy je možné hrát paralelně s hrou v eventu nebo volné hře.

Tajemná komnata

Příspěvek od Quitana » 13 pro 2022, 15:46

Tajemná komnata

Rozsah a tempo:
Odhaduji cca 2 měsíce (ale známe se, bude to tak na 3).
Hra bude odsýpat tak rychle, jak budete řešit rébusy, vypravěč bude zasahovat jen v případě nutnosti (pokud něco vyřešíte nebo budete na špatné stopě).
Počet hráčů:
Počet hráčů nejlépe 4-5 + rezerve Irsibil
Isi, Svea, Iason, ehm Lujza, + Amarisen
Nahlašovat se můžete skrz discord nebo pm.
Odměna:
Základem to bude 12b, během akce si můžete přivydělat i dalších 5 (max) za rychlé reakce a zajímavé rozklíčování rébusů.
Obtížnost a limity:
Budeme řešit hádanky, nechceme proto žádné nabušené zaklínače ani nebezpečné vrahy.
Quest je určen pro nebojové postavy s touhou po dobrodružství a s čistou duší, tedy kněze, mírumilovné mágy a obyvatele.
Start a konec Questu:
Pokud bude zájem, začneme rovnou ještě tento týden (12. - 18. 12).
Konec cca únor 23’.
Úvod do děje:
Několik poslů se rozešlo do všech koutů Redanie. Co je důvodem? To příjemci musí zjistit v dopise, jež jim došel. Neví se nic o poslech, ani dopisech. Odkud poslové přišli, ke komu dopisy putovaly… Tato záhada rozhodně stojí za prozkoumání.
Naposledy upravil Quitana dne 26 pro 2022, 21:12, celkově upraveno 1
Kraxs
Fenek /Pes
Pískově zbarvený tvor velmi podobný malé lišce, s namodralými až tyrkysovými nádechy mezi pískovými chloupky, bledě modré blesky z dřívějších dob na čele a každé noze zepředu, tmavě modrá až lehce našedivělá očiska, pocitová a emoční komunikace.

Re: Tajemná komnata

Příspěvek od Quitana » 20 pro 2022, 15:42

ÚVOD

Kdo se zrovna nacházel blízko horských oblastí východní Redanie, mohl slyšet jakési dunění, které znělo, jako když padá lavina. Nikde se však ani vlásek nepohnul. Celé to působilo jako halucinace z čerstvého vzduchu, protože jak nečekaně se ten zvuk ozval, tak rychle také zmizel.

O několik dní později se na cestě od hor zjevili tři poslové, s jediným dopisem ve své brašně. Jejich koně se pohybovali jako duchové. Jednou byli tady a jednou zase támhle. Kdo je viděl, modlil se, aby je nenavštívil Divoký Hon. Lidé jsou tvorové pověrčiví a samotná zima a sníh Honu nahrávali. Jiní se báli, že přijde mor. Další to považovali za znamení pověr, v každé vesnici jiné. Ne-lidé se pro změnu báli dalšího pogromu.
Nic z toho však není pravda. Jezdci jen někoho hledali, a kdyby hledali obvyklým způsobem, trvalo by to příliš dlouho. Osob, jimž měli doručit dopis, není mnoho. Proto je jejich hledání tak složité a časově náročné. Poháněni magií však brzy našli ty, kdo měli rozplést dávno zapomenuté nitky osudu jednoho muže.

Lujza | +
V době divného zvuku ve východních horách se poblíž nacházela také trolka, která ho mohla slyšet. Asi uprostřed Kestrelských hor, na východ od Oxenfurtu přímou čarou, se otevřela sotva znatelná průrva.Trolka by se jím určitě neprotáhla, ale třeba dovnitř vede jiná cesta?

Svea | +
Jeden z poslů zamířil do okolí Oxenfurtu, druhý pak zůstal přímo ve městě, třetí se přímo před očima místních zjevil na hlavním náměstí Novigradu. Rozhlížel se kolem sebe, jako by hledal někoho přímo. Lidé se po něm ohlíželi, modlili se k Věčnému ohni či k Melitelé. Jezdec si jich ale vůbec nevšímal. Než se kdokoliv nadál, jeho kůň se rozjel směrem ke svatyni Melitelé. Nedbal žádných stráží, ani jiných překážek.
Na krku mu zářil medailonek. Ukazoval mu cestu. Kdykoliv se rozzářil více, posel věděl, že jede správným směrem. U svatyně narazil na jednoho muže, v závěsu za ním Matka představená se svou svěřenkyní. Srdce uprostřed medailonu se rudě rozzářilo naplno a jezdec vytušil, že půjde o onoho muže. Ano, i magie se může někdy splést a v tomto případě to nebylo zase tak těžké. Mladou kněžku měl hned v závěsu.
Bez jediného slova předal dopis muži, který na něj překvapeně civěl. Chvíli ho držel, aniž by tušil, co s ním má dělat. Jezdec se hned na to vypařil a nebylo po něm ani vidu ani slechu. Ať se muž ale pokoušel dopis otevřít všemožnými způsoby, pečeť - ve tvaru medailonu - nepovolila. Teprve, až když se dopis dostal do rukou Svey, pečeť se rozlomila a dívka si mohla všimnout zvláštních písmenek. Vypadalo to jako severština, ale protkaná písmeny a znaky, které dnes skoro nikdo již neznal. Stejně jako na venkovní straně tohoto dopisu, kde stálo:

Ana i kamba as manwa hon

Iason | +
Posel v Oxenfurtu měl daleko jednodušší práci. Město je sice plný lidí, podobně jako Novigrad, ale medailon se srdcem uprostřed tu zářil jasněji.
Zjevil se v univerzitní zahradě. Konalo se zrovna vyučování, takže studentů tu bylo pomálu. Za těmi jezdec ale nevyšel. Ne, jeho zajímal muž, zkoumající bronzovou sochu. Pokud si ho kněz všiml, bez jediného slova mu předal do rukou dopis, na kterém stálo:

Ana i kamba as manwa hon

A jak se posel objevil, tak zase zmizel.
Pokud Iason dopis otevřel, šlo to hladce. Pečeť se ihned rozlomila. S obsahem už to tak lehké nebylo. Dopis byl napsaný v jazyce, který sice připomínal severštinu, ale některé znaky a písmena byly jako z jiného světa.

Isi | +
Poslední jezdec prozkoumával okolí Oxenfurtu. Jednou se objevil na severu, za chvíli zase na jihu. Ani jednou se nikam nepohnul, vyčkával na svůj medailon se srdcem uprostřed, až mu ukáže cestu. Pokaždé zářil ale tak slabě, že se v oněch místech nemohla nacházet hledaná osoba. Nakonec však medailon přece zazářil jasným světlem, skoro až oslnivým. Osoba byla blízko.
Přestal se objevovat a se svým koněm zamířil po čtyřech do nedaleké vesnice jeho magického skoku. Tam našel druidku Isi, které předal dopis, určený jen jí. Na obálce stála slova v jazyce jí neznámém.

Ana i kamba as manwa hon

Jakmile se pokusila dopis otevřít, pečeť se skoro sama rozlomila. Vše zatím nasvědčovalo tomu, že je to jen dopis od její známé, čarodějky, ale o chvilku později mohla zjistit, že tomu tak není. Dopis byl napsaný ve stejném jazyce jako slova na vrchní straně dopisu. Znaky se podobaly severštině, ale svým způsobem to byl úplně jiný jazyk. Pokud se chtěla zeptat na něco posla, byl pryč už dávno předtím, než dopis pořádně chytla do ruky.

Medailon
Obrázek

Mimo herně:
Tak zde máme úvodní post.
Je na vás, jak si s dopisem a jazykem poradíte. Můžete si hodit kostkami (po domluvě) nebo vydedukovat dopis svými silami. Můžete si klidně dojít i k někomu pro pomoc - herně i neherně. Můžete se také mezi sebou radit.
Vypravěč zasáhne jen když to bude potřeba - pokud něco vyluštíte nebo si nebudete vědět rady, bude třeba nápověda…
Jakékoliv dotazy směřujte na discord.

A hodně štěstí, teď je to ve vaší režii.
Naposledy upravil Quitana dne 26 pro 2022, 21:11, celkově upraveno 1
Kraxs
Fenek /Pes
Pískově zbarvený tvor velmi podobný malé lišce, s namodralými až tyrkysovými nádechy mezi pískovými chloupky, bledě modré blesky z dřívějších dob na čele a každé noze zepředu, tmavě modrá až lehce našedivělá očiska, pocitová a emoční komunikace.

Příspěvek od Svea » 21 pro 2022, 13:57

Hopsala jsem kolem matičky a pískala jsem melodii, kterou jsem zaslechla na ulici. Ani jsem nevěděla, že text k ní patřící je poměrně oplzlý a vyloženě nevhodný i pro otrlého námořníka, natož pro malou holku. Naštěstí matička mne příliš nevnímala. Byla zaujatá rozhovorem s chudobnou ženou. Co jsem tak zběžně pochopila, řešila jakési boláky na holeních bratra té ženy. Nebo to byl snad otec? Nebyla jsem si jistá a nijak mne to ani nezajímalo. V každém případě to trvalo už strašně dlouho, možná celých deset minut. Nakrčila jsem pusu. A už jsem se začala rozhlížet po jiné zábavě.
Zrovna jsem udělala první krok za kluky, kteří na rohu ulice hráli kuličky, když tu jsem uviděla Jezdce. Ztuhla jsem. Všichni okolo mne se možná modlili, já si ale na Melitelé ani nevzpomněla. Pár skoky jsem se ocitla u Agnes, objala jsem její pas a hlavu jsem zabořila do pláště. Bála jsem se. Ale zároveň jsem si byla jistá, že matička mne ochrání a nic zlého se mi nemůže stát. Ačkoliv jsem na nějaké to tahání už byla poměrně velká, představená mne přes to zkušeným pohybem chytila a zvedla do náruče. Já se k matičce tiskla jako malé klíště. Ruce jsem spojila za krkem Agnes tak pevně, že chuděra představená mohla sotva dýchat. Přes to matka neřekla ani slovo a se mnou v náručí ustoupila té velké pohromě na koni, která za sebou nechávala jen hluk a nepořádek. Neznámý jezdec se zastavil. U nás. Kdyby neměla matička plášť zapnutý, asi bych si pod něj snad zalezla. Ale dopadlo to lépe, než jsem doufala. Jakýsi chlapík vedle nás dostal dopis. Uf. A bylo po všem. Dobrých pět minut jsem se ještě nechala chovat. Mezitím se ulice pomalu vracela do normálu. Já, až jsem si byla opravdu jistá, že mi nic nehrozí, sjela jsem z matičky na zem. A Agnes? Ta si viditelně oddechla. Ještě mne stihla pohladit po tváři, než se zase začala bavit s tou ženskou o ptákovinách.

Přidala jsem se k zvědavcům, kteří obhlíželi ten divný dárek. Já prostě musela být u všeho. Co kdyby zrovna o tuto událost má zvědavá očka přišla? To by byla tragédie! Nu, bylo to nakonec nudnější, než jsem já i lidi kolem mne očekávali. Ta zatracená pečeť na dopise nechtěla povolit. A to ji muž zkoušel rozřezat, dupat po ní i rozbít kusem kamene. Nakonec to lejstro skončilo za velkého nadávání na zemi. Propletla jsem se mezi lidmi. Dostala jsem dvě herdy do zad, ale... Ale! Dopis nakonec skončil v mých rukách! Nešlo mi ani tak o obsah. Jen se mi líbila ta pečeť. Chtěla jsem si ji nechat. Ihned jsem dopis schovala pod kabátek. Nijak jsem si jej neprohlížela. To udělám až v klidu v klášteře. Pro jistotu jsem se vrátila k matičce. Chytila jsem se za ruku. Ta mne naštvaný měšťanům nevydá.

"Když dodržíte mé instrukce, tak by to do dvou, tří měsíců mělo zmizet," Agnes se loučila s neznámou. Dle svého zvyku vykala každému, i žebrákovi. A za velkého nesouhlasu některých kněžek to vyžadovala i po všech svých podřízených. Úcta k prosícím byl pro matku naprostý základ všeho.
"Děkuji, děkuji, vám paní," žena se pokusila představené políbit ruku, ale ta ucukla. Podobná gesta neměla ráda.
"Nejsem vaše paní. Sestro Agnes postačí," matička jemně opravila ženu. "Nechť vám i vaší rodině Melitelé požehná," loučila se, zatímco já jsem svírala svůj dopis. "Nashledanou," jsem pověděla až v okamžiku, kdy do mne matička jemně šťouchla. A bez dalších větších zdržení jsme se ocitly doma, v klášteře.

Zatímco Agnes pracovala u sebe v pokoji sedíc u stolu, já si hrála na volném prostranství před soškou. Respektive předstírala jsem, že si hraji s dřevěným koníčkem s uraženým ocasem. Teprve až jsem si byla jistá, že se matička soustředí na menší pohoří dopisů na stole, vytáhla jsem ten svůj, zabavený.
"Ach ne," zabědovala jsem. Ta pečeť byla rozlomená! A tím pádem zničená! Teď mi to bylo k ničemu.
"Copak? Zasekl se ti koník?" představená zdvihla zrak. Jenže koník ležel pohozený nedaleko a já v rukách svírala dopis.
"Sveo!" Agnes se zamračila. Na její poštu bylo bez výslovného svolení zakázáno sahat. Vždycky jsem za to dostala po rukách. A ostatní dívky taky. "Pojď sem," matička mne volala k sobě. Dost dobře jsem si dokázala představit, co bude následovat, takže jsem vstávala velmi neochotně a ručky i s dopisem jsem měla schované za zády.
"Ale to není vaše!" bránila jsem se. Nechtěla jsem být bita ani otevřenou dlaní matičky. To také bolelo, i když jenom trošku. "Ten muž na ulici to zahodil, tak jsem si to vzala...," z bezpečné vzdálenosti (což by mi nakonec stejně nepomohlo, kdyby mne Agnes chtěla plácnout) jsem položila dopis na stůl a ihned jsem ustoupila.
Agnes s mírným povzdechem musela vstát, aby na dopis dosáhla. Velmi rychle jí došlo, že opravdu nelžu. Přísný výraz se změnil v zamýšlený. Byla šlechtická dcera s příslušnou výchovou. Od pubertálního věku se však věnuje léčitelskému řemeslu, ve kterém patří ke špičce. Také je zodpovědná za vedení kláštera, stýká se s bohatými lidmi kvůli finančním darům, lidé se jí svěřují se svými tajemstvími a tak dále... ale znalost cizích jazyků byla trošku mimo její obor.
"To je velmi zvláštní písmo. Připomíná mi to severštinu," pronesla po chvíli matička. "Hlavně ten muž po té pečeti i skákal a vydržela to. Já jsem se jí dotkla a...," krčila jsem ramínky. Byla jsem si už jistá, že se žádné plácnutí konat nebude. Vítězství.
Matka představená se zachmuřila. Tohle smrdělo magií na sto honů. Zatímco si dále prohlížela psaní, já se přemístila za ní. Nakukovala jsem jí přes rameno.
"To zní jak zaklínadlo, dívejte matičko!" ukázala jsem, sotva se Agnes vrátila k úvodní straně. "Ana i kamba as manwa hon!" tajemným hlasem jsem přečetla jednu větičku dřív, než stačila Agnes zasáhnout. Stalo se něco? Asi ne, když nebudeme počítat lehké třepnutí matčiny ruky po mém zadku. Z tohoto se legrace nedělala a věděla jsem to. Ale protože to mělo být jen upozornění, ani trošku to nebolelo.
"Pšššt, nech mne přemýšlet," Agnes se mne pokusila uklidnit. Dokonce odsunula židli kousek do stolu, posadila si mne na klín. Studovala písmo v dopise. Má slova na lehkou váhu určitě nebrala. Pokud ten dopis opatřený (asi) magickou pečetí byl určen pro mne... Matička mne jednou rukou přitiskla k sobě. Nikomu mne nedá. O tom byla pevně přesvědčená.
A zatímco matičku svíraly starosti ohledně věcí budoucích, já bezstarostně pohupovala nohama a přemýšlela, jestli se zvládnu dostat k sušenkám matičky, aniž by to ona sama zjistila.

Mimo herně:
Informovanost 1
Svea hodil/a 2d6 a součet kostek je 7:
3, 4
, takže toto neplatný hod
Svea hodil/a 1d6 a součet kostek je 2:
2

Příspěvek od Svea » 21 pro 2022, 21:51

Agnes na tom nebyla se svými znalostmi o moc lépe ani o deset minut později. Nikdy se o jazyky blíže nezajímala, tak se ani nebylo čemu divit. Navíc i já jsem se začínala vrtět. Chvíli to dokonce vypadalo, že matka představená má na svém klíně klubko hadů a ne jedno malé dítě.
"Půjdeme," Agnes se rozhodla během okamžiku. Ale mě se moc slézat nechtělo. Představená mne musela sama sundat.
"Ponesete mne?" ihned jsem se zajímala. Třeba budu mít štěstí. Nu, neměla jsem. Matička ani neodpověděla, jen lehce zavrtěla hlavou. Nebyl důvod se se mnou tahat. Kdybych se bála, něco se mi stalo... Zkrátka a jednoduše kdybych nemohla chodit nebo potřebovala útěchu, tak mne samozřejmě vezme. Místo své náruče mi nabídla ruku. Ihned jsem se chytila.
"A kam vlastně jdeme?" poskakovala jsem jako čertík. Vůbec mi nedocházelo, že Agnes si právě dělá starosti ohledně tajemného Jezdce a nějakého dopisu. Zcela evidentně jsem to už vypustila z hlavy. Pečeť už byla stejně zničená...
"Do knihovny. Na ten tvůj dopis se musí podívat sestra Kristina," informovala mne matička. Já jen nakrčila nosík. Sestra Kristina byla naše knihovnice. A mou malou osůbku do svého království po několika incidentech bez doprovodu dalšího dospělého nepouštěla. Byla protivná, uřvaná, používala zvětšovací sklíčka a vůbec, bylo lepší se jí vyhnout.
"Já bych radši do kuchyně. Myslím, že sestra Greta s Juninou pečou koláčky," nasucho jsem polkla jen při té představě.
"Tvá sestra se jmenuje Juna, to zaprvé. A za druhé jdeme do knihovny," zopakovala Agnes to, co už jednou řekla. Dost důrazným hlasem na to, abych jí i toho Junináče odkývala a nezkoušela na toto téma už ani pípnout.

Do klášterní knihovny jsem nakonec vběhla pár kroků před Agnes jako velká voda. Dveře jsem otevřela tak prudce, až bouchly do masivní police s knihami.
Kristina, hnědovláska starší jen o pár let než Agnes, ihned zvedla hlavu. "Co tu děláš? A ven!" hned po mě vyjela. Prachovkou mi také razantně ukázala příslušný směr.
"Ta je tu se mnou," do knihovny vešla Agnes a informovala sestru knihovnici. "Matičko, nezlobte se, mě ty dveře vylítly z ruky! Já opravdu nechtěla!" ihned jsem se omlouvala. Ještě to tak, dostat pohlavek před Kristinou!
Představená si mne nakonec jen přísně prohlédla, ale má omluva ji zřejmě uspokojila natolik, že se k tomu dál nevyjádřila. "Kristino, potřebovala bych pomoci. Máš chvilku, prosim?" promluvila Agnes, zatímco já se za matičku schovala tak, aby mne neviděla a dělala jsem na Kristinu ksichtíky.
"Na tebe mám čas vždycky, Agnes, to přece víš," knihovnice mne propichovala pohledem, zatímco reagovala na představenou. Tykaly si, protože byly spolužačky z noviciátu. Ale moc dobře jsem si všímala, že je mezi matičkou a Kristinou takové zvláštní napětí.
"Výborně, do rukou se mi dostalo toto psaní," Agnes podala dopis Kristině, která si automaticky sahala do kapsy pro své zvětšovací sklo, bez kterého se jí četlo poměrně obtížně. "Řekla bych, že je to nějaký dialekt severštiny. Ale nejsem si úplně jistá," zatímco matička mluvila, Kristina zkoumala lejstro. A já? Já zezadu objala představenou a kdykoliv k nám Kristina zvedla oči, vyplázla jsem na ni jazyk.

Mimo herně:
Gramotnost 2
Svea hodil/a 2d6 a součet kostek je 6:
3, 3

Příspěvek od Iason » 21 pro 2022, 23:00

Iason měl ten den minimálně zvláštní - hodně uvažoval nad tím, co vlastně dělá na univerzitě. Nikdy tu nestudoval a ani se více nezajímal... ale zároveň jeho přítel ho požádal o výpomoc a jeho přítel tu přednášel. Tak se Iason dostavil. Sice si nebyl moc jistý, k čemu bude zrovna on jako kněz... ale kdysi tomu muži velmi pomohl na cestách a spřátelili se.
Do dnešních dnů čas od času k němu od Iasona putoval posel - opačně to šlo mnohem hůře, jelikož Iason byl málokdy na jasně daném místě... ale nakonec se pro jednou i to podařilo.
Příchod na univerzitu mu bral dech. Vzdělávání se bylo podle Iasona velmi klíčové a mladí lidé, kteří se namísto nezřízeností oddávají studiu mu dělali radost. (O tom, že studenti mnohdy za ony nezřízenosti zase jindy...)
Na moment se zarazil u sochy z bronzu a zamyšleně si ji prohlédl. Aktuálně probíhala hodina a následně se Iason měl potkat se svým známým... ani si v první chvíli nevšiml, že k němu někdo přistoupil. SNad za to mohlo bronzové vyobrazení, co mu mnoho neříkalo... snad celkové zamyšlení?
Když si ho Iason konečně všiml - sotva se stihl omluvit, že ho nezaregistroval dříve a dostal do rukou dopis a následně posel zmizel.
Na poslovi byl výrazný onen amulet, co donutil Iasona překvapeně nadzvednout obočí, ale ani si o nestihl pořádně prohlédnout a už byl pryč. - velká škoda!
Podíval se na dopis a zamyšleně si prohlížel jeho obálku. Netušil, co se tu dělo, ale zavánělo to silně magií... snad nikomu tady neplánují ublížit - to by jej mrzelo. Zamyšleně sledoval ten nápis - Iasonova znalost jazyků nebyla zrovna na vysoké úrovni a tak vypadal spíše ztraceně s tím, co je vlastně tahle věc zač. Zatím jej neotevíral... ale byl vyrušen.
" Tady jsi. Jsem rád, že tě zase vidím." usmál se na něj jeden z profesorů lingvistiky tady na univerzitě a všiml si dopisu, i když mu zatím slušnost nedovolovala ptát se na detaily. To snad dojde. I když byl zvědavý. Po společném přivítání a rozhovoru, kde vlastně Iasona žádal, aby pronesl několik motliteb, které zná nahlas, aby na nich studenti mohli zkoumat vliv jazyka, přišla řeč i na ten záhadný dopis.
" Vlastně nevím, nestihl jsem si ani prohlédnout toho posla - as hodně pospíchal." omluvně se na něj pousmál. " Ale netuším, co ten nápis znamená. " přiznal a přistrčil ten dopis druhému muži. Středně vysoký, postarší a velmi hubený pán si dopis opatrně vzal do rukou.
Chvilku si to prohlížel. Mohla by to být šifra? Sice to připomínalo severštinu, ale ne všechny znaky byl známé. Co ale věděl lingvista velmi dobře bylo, že v jazyce, jsou některá písmena používána častěji než jiná - pokud se podaří identifikovat dva znaky nejméně - získají zbytek abecedy. Iason si přišel, že se dívá na písmenka před sebou, ale věděl, že sám tohle nezvládne. A i když tu měl slavného lingvistu, byla tu jen jedna osoba, na kterou se mohl obrátit. Tedy... osoba... Sepjal ruce a v duchu pronesl motlitbu za požehnání - potřeboval výpomoc. Potřeboval být o něco chytřejší než je a Kreve byl ten jediný, kdo mu s tím mohl pomoci, zatímco lingvista zkoumal dopis.

Mimo herně:
Požehnání na inteligenci
Víra (4) + vůle (3)
Iason hodil/a 7d6 a součet kostek je 26:
5, 4, 3, 4, 3, 2, 5

Zamyšleně se podíval na onen dopis. Díky menší motlitbě mě minimálně pocit, že nyní by mohl zvládnout alespoň něco malého. Zamyšleně se díval na písmenka před sebou a jelikož o severštině nevěděl zhola nic, začal si v hlavě přemítat jaké písmenko by šlo dosadit za jiné tak, aby alespoň jedno slovo dávalo smysl. Vypadalo to na minimálně docela zábavnou hru, kdy si mohl přezkoumávat tento typ písma a snad i poprvé rozuměl tomu, co tak jeho starého známého baví na tom jazyku.

Mimo herně:
Hod na luštění inteligence (1) + informovanost (1) + požehnání (2)
Iason hodil/a 4d6 a součet kostek je 19:
5, 4, 4, 6
Obrázek

Obrázek

Příspěvek od Svea » 24 pro 2022, 07:21

Kristina s matičkou pouhým prohlížením psaní na nic nepřišly. Nakonec to sestra knihovnice vzdala. "Mám tu nějaké slovníky. Sice to není nějak obsáhlá sbírka a určitě by si zasloužila doplnit," hnědovlasá sestra se podívala na představenou. Agnes jemně zavrtěla hlavou. Na nákup slovníků neuvolní ani korunu. Byly daleko důležitější věci, do kterých bylo třeba investovat. "Ale snad to bude stačit," povzdechla si Kristina s pohledem upřeným na můj vyplazený jazyk. "Agnes, nemohla by sis zkrotit to dítě? Jak se mám na cokoliv soustředit, když se mi vyšklebuje do očí?" pronesla knihovnice vyšším hlasem, zatímco matička se ihned otočila na mě. A zřejmě mne koutkem oka zahlédla, neboť jednou rukou mne chytila za paži a druhou jsem dostala pár po zadku. "Jestli nevíš, jak se chovat, můžeme si o tom promluvit s metlou," pohrozila přísně, zatímco já se kousala do rtů. Slzy jsem měla na krajíčku. Jak já tu Kristinu nesnášela! Agnes si mne přestala všímat a vykročila za Kristinou, která se mezi tím vydala mezi police s knihami.

Mimo herně:
Kristina gramotnost, Agnes informovanost
Svea hodil/a 3d6 a součet kostek je 7:
2, 4, 1

Zatímco obě dospělé ženy se na můj dopis snažily jít logicky, já chvíli jen tak stála a byla jsem uražená. Přemýšlela jsem, jak to Kristině vrátit a nenapadlo mne nic lepšího, než že jsem jí začala přehazovat pečlivě umístěné knihy. Občas jsem se na nějaký přebal podívala, ale většinou mne zajímalo jen to, aby v tom měla sestra knihovnice co největší nepořádek a zároveň jsem nebyla chycena při činu. Za podobné naschvály bych dostala a to jsem si přála ze všeho nejméně.

Mimo herně:
Svea hod na náhodu
Svea hodil/a 1d6 a součet kostek je 5:
5

Příspěvek od Quitana » 24 pro 2022, 23:21

Ač se dospělé ženy snažily přijít, co se v dopise skrývá, neměly úspěch. Jakoby žádný slovník, žádné pomocné knihy neznaly neznámou řeč. Bylo to zvláštní. Až příliš magické.
Jaká to ale byla náhoda, že zrovna dívce se do ruky dostala jedna menší kniha. Jak se přehrabovala v knihách, něco ji spadlo na hlavu. Byla to malá, fialová knížečka, která vypadala, že do téhle knihovny nepatří. Asi uprostřed knihy se nacházela již známá fráze, která byla na přední straně dopisu. Není to až moc velká náhoda? Dokonce pod ní byl i jiný nápis.
| +
Hen Llinge - původní jazyk již dávno zapomenutý

V celé knize ale nebylo ani slůvko o překladu. O co autorovi dopisu jenom šlo? Potrápit lidskou mysl? Byla to jen nějaká hra? Dokud dívka nerozluští dopis, pravděpodobně na to nikdy nepřijde.
Kraxs
Fenek /Pes

Příspěvek od Lujza » 25 pro 2022, 11:37

Lujza byla na cestě za rodiči, objevovat neznámé kraje je sice zábava, ale člověku (i trollovi) se začne po nějaké době stýskat. Sice jí v Redánii nedávno navštívil otec, ale ona chtěla vidět i matku a další příbuzné. Proto se vydala na cestu, přes celou Redánii až zpátky do Poštolčích hor, někdy označovaných také jako pohoří Kestrel. Cesta to byla náročná a dlouhá, hlavně pro trolly. Ti se nemohli držet na cestách a tak je většinou jenom lemovali a hodili přes lesy a pole. Lujza to taky tak dělávala, vyhnula se nechtěné pozornosti. Občas se po cestě zastavila, měla už vytipovaná místa na odpočinek, nejlépe v nějakém přístřešku a v relativním teple. Cesta už trvala dobrý týden, nakonec se ale dočkala a spatřila před sebou Poštolčí hory v celé své kráse.

Lujza se vydala směrem nahoru, zastavila se když slyšela mocné dunění. Už si myslela že padá lavina, ostatně běžný jev na horách, akorát Lujza pro to nedokázala najít vhodných slov. „Sníh... hodně sníh.“ Řekla si Lujza nahlas pro sebe. Ovšem nikde nic, pouze zvuk a žádný pohyb, podivné. Pokračovala v cestě a po nějaké době si všimnula průrvy, která vypadala tak nějak nepřirozeně. Do té se musí podívat. Napadla jí myšlenka, jestli nějak nesouvisí s tím duněním které slyšela před chvílí. Bylo to na ní ovšem moc přemýšlení, proto se radši vyhrnula do díry. Nastal problém. Trhlina byla moc úzká a Lujza i se svým úzkým pasem se tam nevešla. Nevzdala to, místo toho začala hledat nějaký jiný vhodnější vstup. Chvíli chodila po skála a hle, viděla další trhlinu, která vedla přímo tam. Neváhala a skočila dovnitř, radši po zádech, kdyby tam přeci jen něco bylo nebezpečného. Při dopadu se trochu bouchla do hlavy. „Auuu.“ Řekla Lujza při dopadu, nijak jí to moc nebolelo, ale trochu si ulevit musela. Vůbec netušila, co jí tam může čekat.

Mimo herně:
Odkaz na hod zde: http://zaklinacrpg.cz/forum/viewtopic.php?f=36&t=62&p=21622#p21622

Příspěvek od Quitana » 26 pro 2022, 21:17

Lujza | +
Hlas trollky se rozlehl prostorem. Neznělo však, že by ji kdokoliv slyšel. Jeskyně, do níž spadla, byla velice temná. Jen koutkem oka se dala zahlédnout slabá záře na konci tunelu. Musela to být chodba, vedoucí od jednoho konce, na druhý. Byla zřejmě delší než vypadala, protože světlo na jedné straně nebylo vidět vůbec, takže východ byl kdo ví kde a cesta nahoru už taky nebyla možná. Jiný východ se ale mohl nacházet u té záře. Bylo to podivné, nezdálo se, že by ušla tolik kroků po skále, aby neviděla začátek tunelu, kudy chtěla původně vejít.
Pokud se vydala za září, nepřirozené délky kamenné chodby si mohla povšimnout i v druhém směru. A pokud by se dotkla kamene, cítila by v nich lehkou resonanci.
Nakonec však došla až ke dvěma loučím, které osvětlovaly vchod do větší místnosti. Jakmile by trollka vstoupila dovnitř, jako lusknutím prstu se zažehlo hned několik loučí a dva velké uhlíkové koše, každý z jedné strany schodů, na podstavci, stoupající do druhé části této místnosti. Ve vrchním patře se u stěny nacházely tři menší knihovny plné knih - dvě na pravé straně, jedna na levé - a uprostřed knihovniček byla holá stěna. Naproti stěně byl postavený stůl a na něm čerstvé jídlo, jako by se právě někdo chystal usednout k jídlu. Od vepřového masa ke kachnímu, i nějaká rybina, mísa posolených brambor, čerstvé ovoce z různých krajů, až po dezerty různých tvarů a velikostí. Hostina jako pro královskou rodinu. Někdo zde snad čekal hosty?
Všude také stály hromady sudů a beden, ve kterých se válely všemožné nástroje. Kolíky, hřebíky, lopatky i lopaty, vidle, kladívka a spoustu dalších. Jinde to byli zase sněžnice i lyže, lehké světlé pláště, ale i zimní kožichy, dřevo na zátop, louče, pryskyřice, několik batohů a podobné předměty a pomůcky.
Po levé a pravé ruce se nacházely dveře. Ty vlevo byly ale zamčené a vyrazit ani vypáčit se nedaly. Za to ty vpravo byly odemčené a otevřené dokořán. Za nimi se nacházela alchymistická laboratoř. Bylo tu hned několik velkých nádob a strojů, včetně tří stolů, na každém z nich několik desítek nádob malých. V žádné z nich ale nebyl žádný přebytek tekutin, co by se daly použít nebo vypít. Vše bylo prázdné a vyschlé.
V rohu laboratoře také stál menší stolek, na kterém se válely štosy papírů, rozházených všude kolem a také několik knih, některé otevřené na různých stranách, jiné zavřené. Někdo tu něco rozhodně studoval. Trollce tohle všechno ale zřejmě nic neřekne, pokud tedy neumí číst.
V jedné kratičké chvíli se zvedl mírný vánek a z rohu stolu se vznesl jeden kus papíru. Ale nebyl to obyčejný papír. Byl to dopis, pergamen obalený pečetí. Stejný jako dopisy, jež doputovaly svým majitelům. Proč ale ne tenhle? Než by se kdokoliv stihl byť jen zamyslet, dopis vletěl do kamenné chodby a vyletěl škvírou ve stropě ven.

Amarisen

Poslové s dopisy vyrazili tři. Ale dopisy měly být čtyři. Další známka nepovedené magie. Jelikož musely všechny dorazit, tenhle si našel svou vlastní cestu. Vzduchem se nesl až do Oxenfurtu, nechal se nadnášet zimním vánkem. Několikrát zakroužil nad městem, než našel svůj cíl. A tím byl obličej jedné zrzky. Připlácl se jí na nos a nechtěl se pustit, dokud ho nevzala do rukou. Pečeť se znakem medailonu jezdců, na dopise držela, nebyla ani nijak porušená, ale dopis byl otevřený. Přesto se zdál prázdný. Nikde tu nebyla ani čárka. Druhá strana však nápis měla, stačilo dopis jen otočit. Stálo tam:

Ana i kamba as manwa hon.

Pro dívku to mohlo vypadat jako výsměch ne-lidí nebo elfů či snad nedopsaný dopis nějakému milenci. Ať tak či tak, vypadalo to, že dopis zrzce nepatří, i tak měla slabý pocit, že by si ten kus nepopsaného papíru měla nechat a možná se o něm i něco dozvědět. Musel být přece někoho z města, ne? Třeba teď někomu bude chybět. K tomu ale bude muset zjistit, co znamenají ta slova na přední straně papíru.
Kraxs
Fenek /Pes

Příspěvek od Lujza » 29 pro 2022, 22:31

Jeskyně byla temná, ne-li strašidelná. Cesta nahoru již nebyla možná a jediný východ se zdál že je to malé světlo na jednom konci. Celý ten tunel působil podivně, jako kdyby ušla větší vzdálenost, než kolik ušla skutečně. I ty stěny jakože se zdáli neskutečné, při doteku bylo cítit lehké brnění, Lujza nevěděla co si o tom má myslet a sundala svojí ruku z té zdi. Po chvíli vyšla ze tmy na světlo. Jako zázrakem se rozsvítilo několik pochodní a uhlíkové koše. Lujza se polekala a schovala se zase do tmy. Po chvíli, když neslyšela žádné kroky znovu nakoukla do té místnosti.

Najednou byla v šoku, tohle vůbec nevypadalo jako něco, co by bylo běžně v Poštolčích horách. Nábytek, knihovna a hlavně jídlo, hodně jídla. Byla tam také alchymistická laboratoř a několik knih. Knihy Lujza viděla už ve své nové jeskyni, stále ale netušila k čemu jsou ty papíry obalené kůží dobré. Proto jí nic kromě jídla nezajímalo. Byla tu hromada jídla, ale jaké jídlo? Spoustu toho, co Lujza neznala, exotické ovoce, deserty a tak dále. Lujza znovu prošla celý prostor, aby se ujistila že tu nikdo není, a potom se pustila do jídla. Vzala jeden dort, probořila do něho díru, přidala tam maso a posypala ovocem. Poté to začala jíst, byla to delikatesa. Jak si pochutnávala na dortu, skoro si ani nevšimla jednoho listu, který se jakoby vznesl a vyletěl dírou ven. Lujza ho zpozorovala, ale řekla si že to byl nejspíš ten slavný vichr z hor a pokračovala dál v hostině. Sníst všechno dá určitě celkem práci a ven už se nějak dostane, i kdyby měla zeď probořit.

Další

Zpět na Questy