Tak se nakonec všichni našli a sešli a seskupili u V.I.P. stolu místního zásobovatele, jak se velice záhy dozvěděli od samotného faraonka, tedy Aistana.
{Těžko říct,} pokrčila Bibča ledabyle rameny,
{zkoušky trav vám nejen vymažou mozek líp, než moc absintové víly, ale mají na každého vlastní vliv. Jestli jsem byla předtím černá nebo ne, netuším. Jako to, kde bych tak měla kořeny. A je to možná dobře. Kdo by chtěl být spřízněný s vědmačkou, no ne?} Zazubila se na soustolníky svým typicky nebezpečným úsměvem.
{Proto připíjím na vaší odvahu!} Pozvedla sklenku do výše, takže i když půlka osazenstva nemohla rozumět slovům, toto gesto bylo výmluvné až až.
A tak si večer zaklínačka užila s náležitou bujarostí a hlučností. Smála se, až nepřirozeně zarudlé dásně odhalovala, přihazovala své morbidní historky o vyvrhnutých střevech a usekaných hlavách, sbírání slizké ektoplasmy z pokořených přízraků, zkoušení jestli je lepší používat na fledery černou krev, nebo se jim postavit v boji. Těžko říct, jestli byli Aistan s Chinnyere či Bart s Lennou rádi za poodhalení mozaiky zaklínačtina života, ta se však nijak nežinýrovala, takže pokud byla puštěna ke slovu, žvanila a pokud ne, mlčenlivě naslouchala a dál upíjela drahých vín a rumů. A pěkně do zásoby, kdo ví, kdy se k tak kvalitnímu pitivu opět dostane.
U rozzuřenýho draka, moje hlava! Zaúpěla v duchu. A jelikož své nářky upínala až k instanci v Zerrikánii nejvyšší, jíž vyloženě nevyznávala, bylo jí na umření. S o to větší hrůzou si tento fakt připouštěla.
Ona! Zaklínač a ještě mnohem víc uvyknutý pít dryáky, než ti z ostatních škol! Jak je to možné, že má místo mozku rozkopanou a rozdupanou sliznatku?! Jak se jí přihodilo, že jí spánky propichujou rozžhavené čepele dýk! Že jí celá mysl chrastí ostrými střepy!? Co? Proč? Kdy? Kde? Jak?"Che-chrrr-heee," úpěla a sípala hrdelními skřeky. Na formulaci slov neměla sílu. Tu ostatně nenacházela ani na to, aby otevřela oči.
Pokud jí nyní provádějí zákeřní skřeti akupunkturu bulv, co potom, až se střetne se světlem? A že si jej i přes zavřená víčka uvědomovala citelně. A ač mohlo být sebe měkčí, do zarudlých očí se zakousne s zuřivou nemilosrdností Bestie.
Je to tady, umírá! Ano, zaručeně, umírá! Přežila toho tolik a teď dospěla na konec své cesty. Nah. Kdyby aspoň odpadla po pořádnym loku ovocem prosyceného rumu a nemusela si tohle prožívat!{Cože?} Zaúpěla, když jí přestala pronesená slova odkudsi rozřezávat mozek na titěrné kousíčky.
{Čaroděj?} zaúpěla ve výšinách skoro až ultrazvuku.
{Kde by se tu vzal čaroděj?} Zajímala se ztěžka, avšak každá myšlenka, natož slovo, stálo zaklínačku mnoho sil a sebezapření.
A opravdu zaklínačku?Nedá se nic dělat, musí zjistit, co se to tu děje. Když už si nepamatuje, co se stalo. Ale třeba by jí dotyčný mohl osvěžit paměť.Velice ztuhle a pomalu se posadila na posteli, ruku přitisknutou na čele, aby se jí snad ztěžklá, rozbolavělá hlava z krku neskutálela.
Tak a teď jedno oko! Sakra, to je bolest! Dobrý, zvládám. Rozdýchávala se ztěžka na další bolestný krok.
Druhé, dobrý! Ne, žaludek! Klid, klid! Pěstičkou před nadouvajícími se tvářemi rozmlouvala svým útrobám převrácení se na ruby.
Uf, tak tohle jsem zvládla. Opřela úlevně hlavu o pelest postele.
Jedeme dál. Napřed krvavý pohled zapíchnula do stropu, aby se s ní celá místnost přestala houpat. Poté opatrně stočila pohled před sebe.
{Aistane!} vyhrkla překvapeně.
{Pro draka, co se dělo?} Plácla se rukou do čela.
{Sssss,} zakničela vzápětí bolestivě.
{U dračího spáru!} Zavřeštěla, jakmile se odvážila znovu otevřít oči a pohled jí padl do zrcadla.
{JAK?!} Začala se pomateně osahávat na obličeji, ve vlasech, na krku a pak po celém těle!
{Ááááá!} Naplnila svým jekotem celý pokoj.
{Kde jsou moje..? A co je tohle? To se mi snad zdá!} Šok byl tak silný, že veškeré neduhy kocoviny byly odstrčeny do koutku nepozornosti.
Nemohla si dovolit bědovat, když se událo. Co vlastně?
{Co v tom pití, pro všechny zlaté šupiny, bylo?!} Střelila po Aistanovi ostrým, zároveň však zoufalým pohledem cizích očí.
{Tohle je špatný sen! Přelud, výplod fantazie!} A začala se nemotorně hrabat z postele ven, protože mysl sice odhodila bolest vdál, tělo si svojí koordinaci stále odpíralo. Takže se zaklínačka, tedy teď čaroděj, zamotala do peřin takovým způsobem, že z postele padla na bok, celá zašmodrchaná jako nějaký kokon.
A i v tomto stavu, snažíc se vymanit ze sevření peřiny, posouvala se píďalkovitými pohyby zarputile směrem k faraonkovi.
{Ty, ty..!} Spílala mu, načež se v půlce cesty konečně z přikrývky vymanila a pokusila se konečně postavit na obě nohy. Což se jí po prvotních nezdarech a pádech přece jen podařilo, aby zjistila další diskomfort.
{Sakra! Co to zase je!?} Stočila pohled do oblasti beder.
{To překáží!} A zcela bezmyšlenkovitě si začala nově nabyté nádobíčko urovnávat, neboť se nepříjemně lepilo na stehna. Jenže, jak ještě neměla v ruce ten správný gryf, nepovedlo se to ani napoprvé, ani na podruhé, a buďme rádi, že alespoň na potřetí.
{To svědí! Boha! Už se nedivim, že se chlapi pořád hrabou v rozkroku!} Zakňourala.
Jenže, ono to svědilo i jinde, pod nosem! {Knír?} Zatahala si neurvale za jeden camfour.
{Čím jsem si to zaloužila!?} A sevřela Aistana pevně kolem ramen, přičemž na něj poulila oči, v bělmu naběhnuté žilky, jen prasknout.
Ale nepraskly. Zato se ozvalo škodolibé
blaf a šátek přehozený přes roh zrcadla začal plápolat rozverným plamínkem.
{Jajks!} Uskočila Bibina o kus dál.
A vlastně!{Kde je moje tělo?!} Zděsila se, až celá pobledla!