Zaklínač těkal pohledem z kňourajícího ducha na Mojru a zpět. Od jednoho chtěl odpovědi, ale lezly z něho jako z chlupaté deky. U druhé si zase začínal myslet, že se pomátla. Drmolila o zlých lidech a vůbec nevypadala při smyslech. Inu, nedivil se jí. Sám při pohledu na hordu přízraků pociťoval velice nepříjemné pocity podél páteře a pod srdcem. Pořád ještě ale doufal, že duch bude klíčem k tomu celému. Ach, jak byl opět naivní a hloupí.
Duch a přízraky byli jen dva různé projevy stejného zločinu. Jeden přímí, ostatní nepřímí, ale hlavně na sobě nezávislí. Poznání ho uhodilo jako facka. Pootočil hlavu k vlně nestvůr a ztěžka polkl. Knedlík v hrdle mu to nedovolil. Sevřel jílec meče, až mu zapraskaly klouby.
,,Zbavím tě těchhle," pronesl tiše ke Glennovi a kývl k přízrakům:
,,a zbořím vstup do podzemí. Nikdo tě rušit nebude." Nic víc s ním dělat nemohl. Nevěděl jak by se jinak mohl zbavit ducha, než splnit to, co ho trápilo.
Upřímně ale spíš počítal s variantou, že tu budou strašit oba. Horda přízraků ho naplňovala něčím, co už opravdu dlouho nezažil. Strachem. Tuto emoci by zaklínač rozhodně cítit neměl. Ale Bert si k němu nějak cestu našel. Stále se ho drželo neoblomné přesvědčení, že zvládne vše, do čeho se pustí. Bál se ale toho, jak strašně to tentokrát bude bolet. Mojra mu byla, v tuto chvíli, upřímně ukradená. Varoval ji. Věděl kde je, takže o ni nezakopne.
,,Uteč! Vyskoč oknem!" houkl na ni, když se masa zářící nadpřirozeným světlem dala do pohybu. K Bertově překvapení hlavně jejím směrem. Úkrokem se dostal mezi ně, rozkročil se a s medvědím řevem zeširoka ťal mečem.
Idiot. Jsem idiot. Kdybych je likvidoval jednoho po druhém u dveří, mohl jsem je dostat. bleskla mu pozdě hlavou taktická připomínka. Teď bylo pozdě. Jediná taktika, jež mu zbyla, bylo hrát si na žence při žních. Jen místo kosy svíral stříbrný meč.
Medvědí silou a délkou meče se mu dařilo udržovat příval mrtvých od těla. Chvíli. Pak jeden proklouzl. Lektvarem posílená hbitost ho zachránila, rychlý úder hlavicí a pak ostřím zničil přízrak. A pak šlo vše do kopru.
Řval, rozdával rány mečem i pěstmi. Rozháněl se jako břitva ostrou zbraní a z chumlu odletovaly kdy přízraků, rozpadající se na prach. Najednou krátký záblesk, když můj krk zachránil Quenn. Bránit Mojru? Rád bych, ale upřímně, netušil jsem, kde je. Můj svět se smrskl na kruh nestvůr okolo mě a meč. Veden silou, či obratností, byl mou jedinou nadějí, jak přežít.
Mimo herně:Boj s přízraky
Síla/obratnost (stejná hodnota)+Boj mečem+talent Berhart hodil/a 6d6+3 a součet kostek je 20:
3, 3, 4, 2, 1, 4
Přežít. To bylo jediné, na čem mu teď záleželo. A docela to ovlivňovalo jeho taktiku. Po několika zásazích, které pálili jako samo peklo, začal zvažovat ústup. To, co radil Mojře, se chystal udělat sám. Prostě proskočí oknem. Je to patro, ale co je pár metrů pro zaklínače? Rozhodně lepší, než být roztrhaný na kusy hordou přízraků. Mohutnou ranou okolo své osy trochu vyčistil prostor ve svém okolí. Ucítil krev a byl si jistý, že je jeho. A uviděl že velká část dosud žijících přízraků jde po dívce, která se už nehezkou chvíli válí na zemi. Než se stihl nadít, byli u ní.
A pak si uvědomil, v tom krátkém okamžiku mezi oslnivou září vycházející z ní, a brutální ranou, jež ho vrhla proti zdi, že to nejhorší, sem možná přivedl s sebou právě on.
Mimo herně:Konstituce
Berhart hodil/a 3d6 a součet kostek je 12:
1, 5, 6
,,Musím ji zastavit," blesklo mu hlavou ve chvíli, kdy si uvědomil, že ještě není mrtví. Což se lépe řeklo, než udělalo. V hlavě se mu totiž usadila parta permoníků, mlátících okolo sebe kladivy a krumpáči jako by před tím šňupli fisstechu. A náraz do zdi taky není něco, co by člověk dělal jen tak pro zábavu. Vlastně měl pocit, jako by přes něj přešla těžká jízda na zteči. Bylo až z podivem, že všechny kosti držely. Nejspíš za to vděčil tomu něčemu, co mají společné všichni medvědi. Tuhý kořínek se tomu říká? Otevřel oči, ale pohled měl zamlžený. Jistý si byl jen dvěma věcma. Že tu nezůstal žádný přízrak a že záře vycházející ze zrzky sílí.
,,Mojro!" pokusil se o imitaci hlasu šelmy, jejíž podobiznu nosil na krku. Vylezlo z toho ale spíš jen takové zachroptění. Tušil že tohle bude horší, než duch a přízraky dohromady. Zatřásl hlavou a zvedl se na všechny čtyři. Do té doby ležel. Po kolenou se k ní blížil se zarputilostí laviny. Meč mu vyletěl z ruky a válel se v opačném rohu. Druhý měl stále na zádech. Nejspíš si o něj udělal nepěknou modřinu. Nesáhl ale po něm. Sáhl do nitra, po svém amuletu a zkroutil prsty. Netušil, jestli to zabere. Jen si vzpoměl, co říkal malý Glenn.
,,Chci spát..." Třeba to bude chtít i ona.
,,Spi...." šeptl k ní a vrhl znamení Somne.
Mimo herně:
Znamní SomneMimo herně:Zaklínačská znamení 2 Berhart hodil/a 2d6 a součet kostek je 8:
5, 3