od Reginald » 13 čer 2019, 06:17
Josef
Arne se nijak neošíval, když k němu bard přistoupil, aby jej vyzpovídal, spíš to vypadalo, že něco takového očekával. Cizí muž v cizím městě, vražda, navíc šlo o divadelní prkna a tam ty vraždy z vášně lítaly sem a tam. „Ale jistě,“ odtušil klidně, pohladil dceru, která spíše vypadala jako jeho sestra, po ramenou, a vydal se s bardem o pár kroků dál, kde se usadil na falešný sud s rumem. „S Callistou? Žádný, nikdy dřív jsem ji neviděl.“ Bez zaváhání, bez vytáček. „Když ji Serafina našla, byl jsem v rekvizitárně, hledal jsem lahvičku s vílím prachem, která měla v druhém dějství přeměnit Netvora v člověka. Pak jsem uslyšel křičet svou dceru a běžel hned za ní.“ Vysvětlil, načež se mírně ušklíbl. „Kde jsem byl přesně v době smrti, to vám asi nebudu schopen říct, protože nevím, kdy k ní došlo.“
Thyanna (+ Světla v zákulisí)
Nic moc nenašla, kromě opravdu hodně ostré zdobené dýky, což bylo v rámci divadla trochu podivné, jelikož se většinou všechno používalo tupé nebo jinak bezpečné, nicméně vzhledem k tomu, že mrtvola nevykrvácela, pak touto dýkou asi zabita nebyla. Ale to už začala v místnosti řádit i Světla a Thyanna měla možnost znovu přiložit ruku k dílu.
Světla bystrým zrakem našla spoustu zajímavých divadelních rekvizit, teprve však v šatnách narazila na něco zvláštního, nedbale přikrytého šátkem z kašmíru. Připomínalo to snad bedničku na jedy, bohatě zdobenou vyřezáváním, ale obrazce byly příliš zmatené a bylo mezi nimi i pár run. Vedle bedničky bylo pár prázdných lahviček, byly ale naprosto suché. Mohla to být divadelní rekvizita, ale co by pak dělala v šatně? A v čí šatně?
Světla (+ Varren u komparsu)
Výslech komparsu se mohl zdát poněkud nudný, pánové nepobrali příliš důvtipu. „Jak já mám vědět, jestli se s nima Call znala? Možná jo, možná ne. Jeden pracoval jako zahradník, hezkej kluk, mladej.“ Krčil rameny pbchodník s ovocem. „A to druhý byla barvířova dcera, našli ji u vody, kam šla prát prádlo. Taky jí je škoda, byla jak malovanej obrázek. Takže jediný, co měli všichni tři společný, jsou jejich hezký obličeje,“ poškleboval se, protože něco takového by přeci nemohlo být ukazatelem spojitosti. „Toho kluka to vzalo jako prvního, je to... no, něco málo přes měsíc to bude.“
„Callista zná divadlo jako svoje boty, kdyby chtěla přijít nepozorována, klidně mohla, všichni jsme se soustředili na hru. Ale někdo neznámej... těžko říct.“ Dodal druhý z komparsu. Když mohla přijít nepozorována Callista, samozřejmě, že sem mohl někdo vniknout. „Ale Call se s nikým z nás nebavila, ne? To až ta holka ji našla mrtvou.“ Ukázal směrem k Serafině, která zrovna mizela na jeviště. Světla ani Varren si nevšimli ničeho zvláštního na jejich chování a vlastně ani na chování samotné Serafiny, která byla viditelně otřesená, ačkoliv se snažila soustředit na svou roli. „Vchody jsou tu dva, pokud nepočítáte jeviště. Zadní a ten, kterým jste přišli vy.“
Varren
Bill úpěl. Varrenův pokus o uklidnění ho ovšem nepatrně rozveselil, dokonce i úsměv na rtech vykouzlil. „Samozřejmě, že od té chvíle. Celý měsíc to věděla! Copak jsem mohl udělat něco jiného? Callista byla okouzlující, ale rozhodně ne panna, vždyť by se jí v té roli každý vysmál.“ Zabědoval. „Rozruch nedělala, jen všude vyprávěla, jaký to bude propadák.“ Což nebyl, vzhledem k účasti. Navrch to vypadalo, že je publikum hrou opravdu vtaženo do děje a mladou Serafinou naprosto fascinováno. „Arne je velmi ochranitelský, ano. Ale nejen k dceři, ke všem ze své společnosti. Je to zábavný společník, charismatický, inteligentní. Nedivím se, že ho zvou do každé lepší společnosti, je to čest s ním pracovat.“ Rozohnil se zničehonic. „Proč by, u všech čortů, měl někoho uřknout? On! Takový člověk na výši! A jak udržovaný, vždyť nevypadá o nic starší než jeho vlastní dcera.“ Pak zase vychladl. „Ne, nepřátele neměla, ale ani přátele. Herečka s frňákem nahoru málokdy snese upřímné přátele, ta má jen obdivovatele a i ti ji poslední dobou začali opouštět. Až příliš se zálibně koukala do zrcadla.“ Mlel tak nějak bez rozmyslu, co ho napadlo.