Lennča se své sázky zhostila nečekaně srdnatě! Zmíněn Scott
"Tomu říkám srdce pravého hráče," pochválila Terezia Lenču provokativně, když přece jen přijala podmínky sázky, a tedy z ní vyplývající následky.
"Tak co, dámy, dáme si partičku spolu?" Zavlnila šibalsky obočím na zbývající osazenstvo, neb už nepředpokládala, že by se k nim blondýnka připojila.
"Sázím na Loránu," doskrla zbytek vínka ze sklenky Acháta, "ale k vaší kratochvíli už se pro dnešek nepřidám. Kostky ti nebezpečně přejí." Zablýskla bystrým očkem po Terezii.
"A proto sázíš proti mě?" Zašklebila se Terezia dotčeně.
"O tom hazard je, no ne?" Uculila se na oplátku paní de Travinatis a hrábla do měšce, odkud vytáhla slušný obnos mincí, který věnovala doposud mlčenlivé přítelkyni. "Výsledky mi můžete sdělit zítra ráno. Dámy, omluvte mě." Načež se odsunula od stolu a vydala se pryč ze stanu.
Od toho vedlejšího jí sjel pohledem ctěný pan choť, Acháta se však nenechala rozhodit a hrdě si kráčela za vlastními cíli. Když procházela kolem Scotta, nepatrně mu pokynula hlavou a byla pryč.
Její kroky neomylně totiž směřovaly ke stanu jedné uplakané dívenky.
Před stanem Sophinčiným
"Smím vstoupit, slečno Sophie?" otázala se s laskavostí v hlase, jestli vůbec bude vpuštěna. Nechtěla na Sophii naléhat, avšak nedokázala by usnout s vědomím, že ta křehká a miloučká bytůstka trpí sama samotinká. Nepraví se snad Sdílená starost, poloviční starost?
Tak sice trpělivě čekala, ale rozhodnutá, že se nehodlá spokojit s okamžitým odmítnutím.
Chlapský pokec s Valdurem a Osskičem
"Jen si přisedněte, pánové," odpověděl pánský klub svorně a s úsměvem na rtech.
"Je vždycky milé, když se k nám závodníci přidají," pokračoval pan de Travinatis potěšeně. "Chápu, že mnozí nechtějí riskovat rozhození koncentrace, proto si vašeho přisednutí vážíme o to víc." Pozvedl číšku v neoficiálním přípitku, tudíž se z ní vzápětí napil, aniž by čekal, zda se ostatní přidají.
"Zajímavý rozhodně ano," zabručel jeden trochu tělnatý šlechtic, avšak chlapské charisma z něj sálalo i tak na sto honů, že mu nějaké to kilo navíc rozhodně neškodilo. "Ještě jednou gratuluji k vítězství," zakřenil se na Valdura. "A sobě vlastně taky!" Rozchechtal se na celé kolo. "Jen tak dál, chlapče, jen tak dál."
"Vy jste si ale také nevedl špatně," otočil se další z mužů na Osskara. "Navíc, máte před sebou ještě dva dny jízdy, to se může udít změn." Zakřenil se povzbudivě.
"Nezbývá, než doufat, že si závod užíváte i vy v sedle, stejně jako my, vydáni vám vlastně na pospas," opět se ozval Almandi s rošťáckým pocuknutím koutku úst, "a neproklínáte mě, za to, co jsem si to na vás vymyslel."
"To teprve přijde, Almandi, neboj," rozřechtal se opět onen tělnatý muž.
"Je ale fajn si odskočit od všech starostí," připojil se do hovoru čtvrtý z přísedících.
"Narážíš snad na ty zátahy během svátků?" Atmosféra trochu zhoustla.
"Možná," odtušil neurčitě a dopil poslední kapky vína ze dna sklenky.
"Zbytečný starosti," mávl ledabyle rukou hromotluk.
"To si mysleli i ti nebožáci o Imbaelku a Belleteynu," pronesl kysele.
"Ale, ale, že bych tu uslyšel rebelantské řečičky?" Byl vzápětí obdařen úsměvem.
"Tseh," ušklíbl se. "Ne-lidi, čarodějové," pokrčil rameny jakoby s touto skutečností byl naprosto smířený, "ale tohle šílenství odnáší i prostý lid."
"Jak to jako myslíš?" Probodly jej tři páry očí, pan de Travinatis se tvářil veskrze neutrálně.
"No," opřel se lokty o desku stolu. "Z ověřených zdrojů vím, že Věčný oheň páchá zločiny i na prostých lidech. Zneužívání moci. Ty se mi nelíbíš, tak než se prokáže tvá nevina, řádně si to s tebou vyřídíme."
"Jako, kdyby se tohle nikdy nedělo."
"No jo, ale když začnou zátahy i v tak důležité svátky a ve dnech, kdy si prosťáčkové můžou z té své roboty odpočinout, nakonec se ze zoufalství vzbouří, nemyslíte?" Polemizoval nad děním ve světě.
"Odkdy jsi takový lidumil?"
"Od té doby, co nám na hřbet dejchá ten zavšivenej Nilfgaard."
"Ale no tak, pánové," konečně se do rozhovoru vložil pan de Travinatis, "od toho má král Radovid tlupu rádců. A ani jeden z nás mezi ně nepatří." A věnoval do pléna pohled jasně značící, aby od takovýhle řečí okamžitě upustili. Nikdy nevíte, kdo se kde skrývá, aby si nevinně znějící debatu nevyložil po svém a nezažehl požár.
"Hmm," zabzučelo to stolem, než se všichni z toho hloubavého rozpoložení dostali.
"Takže," pozornost se opět stočila k Valdurovi s Osskarem. "Jak si věříte do dalšího dne?"
A bylo jasné, že už se večer nesl ve znamení nezávazného a veselého tlachání.
Zlatíšek Kulíšek
"A já bych nesnesla pohled na tvá zranění," zašeptala s hranou ztrápeností Angusovi do ouška a poposedla si, aby mu věnovala trochu toho prostoru navíc. Ne však tolik, aby mezi nimi vznikla příliš velká mezera. Lehce se dotýkali, tělo na tělo. Chlapec se pod jejími dotyky cítil nesvůj, avšak nedoháněl ji od sebe pryč. Oproti veřejným setkáním nabyl na sebedůvěře. Že by si snad nevěděl rady? Odhadovala Zojda zrzka v duchu. A pak jí to došlo! Jak rozkošné!
Okamžitě se jí rtíky rozplynuly do mazlivého úsměvu. Pokud se její předpoklad potvrdí, zařídí, aby si vše nové a neznámé pořádně vychutnal.
"Říkej mi Zojdo," zaševelila mu do ouška až se jej dotkla opravdu nepatrně rtíky. "Důvěrně Zo," odtáhla se, aby se mu mohla zahledět do očí. "Ale záleží na tobě."
"Proč ty?" Zasmála se vesele, načež se mu zase pověsila do pohledu. "Protože jsi tak jiný," položila mu ruku něžně na tvář. "A to mi imponuje natolik, že se nedovedu soustředit na nic jiného, než-li na tebe."
"Dovolíš mi tě víc poznat?" A bylo jasné, že netouží po ničem jiném, než aby jí, byť jen náznakem, dal Angus povolení k polibku.
A pak, pak už si režii vzala na starost Zojda. Trpělivě, s něžnou vášní a tolikrát, kolikrát se jen Angus cítil.