Jethro
"Ano, ano, to je pravda. Ale je to jen iluze. V podstatě jste jen duše v prázdném těle, které vlastně ani není tak úplně tělo." Celou dobu svého povídání vypadá klidně, jako by jeho vůbec nerozrušovalo mluvit o smrti a dalších takových věcech. "Nic po tobě nechci Jethro, vážně. Vlastně jsem tu já pro tebe. Zodpovím ti všechny tvé otázky. Za prvé... jsem se ti zapomněl představit, za to se omlouvám, úplně mi to vypadlo. Jsem Gilbert. Hm, ty asi nejsi věřící, že? Nech mě ti to vysvětlit ještě jednou tedy. Hlavně klid, hlavně klid. Slyšel jsi už někdy o Pekle a Nebi, o místě tam nahoře a dole? Tak to jsme my! To místo nahoře, samozřejmě. Dobré místo je vlastně takové Nebe. Jen bez boha, co by řídil svět. Takže vlastně ne, není tu nikdo, kdo by si na něj chtěl hrát. Máme tu jen vyšší vedení, ale o tom ti povím jindy. Měl by si z toho jen hlavu jako pátrací balon." Gilbert se dost rozpovídal, ale to už má ve zvyku. Vypadá trochu naivně, i když tomu jeho vzhled nenasvědčuje. Vlastně je tohle jeho první práce, první vesnička podle jeho vlastního plánu, kterou sám vede. Kdo by nebyl vystrašený. Je tu tolik věcí, co se může pokazit! "Věř mi, náš systém výběru se nikdy nemýlí. Tím jsem si jistý. Ale víš ty co? Dost tlachání, jde se ven! Musím ti toho tolik ukázat." S tím se zvedne ze své židle, ukáže na dveře, kterými sem přišli a tam místo místnosti, kde byli předtím, je najednou ona malebná vesnička, prozářená slunečním svitem z pěkného dne. Domy vypadají jako čerstvě postavené, ne ty staré ošuntělé dřevěné malé budovy. Nene, tady je vidět, že si dal někdo záležet, aby to tu vypadalo velmi pěkně. Samotná vesnice jako by vítala každou novou duši.
"Vítej v naší malebné vesničce. Zatím jsem pro ni nevymyslel žádné jméno, je poměrně nová. Můj projekt. Ale tím tě nebudu zatěžovat. Hah, támhle máme hospodu, většinou se tam scházíme, když chceme probrat něco důležitého, aleee... neskončí to dobře, však víš. Štěstí, že já se opít nemůžu. No a támhle na tom paloučku opravdu řešíme důležité věci, joo. Ahoj Hale!" Hal. Osoba, jež vlastní stánek s párky zasazenými mezi chleby. Strašně špatně se jedí, ale všichni na ně chodí. Obzvláště když se nalijí v hospodě. A zvlášť když se za to neplatí. To je teprve něco. Nic jako peníze tu samozřejmě neexistuje. "Tak jak to jde chlape?"
Ah, Gilbert. Vedeš nováčka? Tak jak se ti tu zatím líbí?
"Teprve mu ukazuju město. Ještě neviděl ani kde bydlí. Ale tam dojdeme za chvíli. Určitě se těší, že ano, Jethro?"
Azal
"Ah, Azale, moc mě to mrzí. Tvoje smrt byla lehce... nepříznivá. Chápu, že jsi z toho ještě rozčarovaný, ale soustřeď se. Ano, jsi na Dobrém místě. Je to vlastně takové Nebe, chceš-li. A ano, existuje i Peklo, tedy Špatné místo, ale tam bys být teď nechtěl, věř mi. Přelud nejsem, jsem spíš tvůj pomocník, průvodce. Jsem tu pro tebe , kdybys cokoliv potřeboval. Ale teď se pojďme projít! Venku ti zodpovím všechny tvé otázky. Ah a vlastně, jsem Gilbert, úplně jsem na to zapomněl, já trdlo." Zasměje se a pak ukáže na dveře, ze kterých když vyjdou, objeví se rovnou ve vesničce. "Vítej v naší malebné vesničce. Zatím jsem pro ni nevymyslel žádné jméno, je poměrně nová. Můj projekt. Ale tím tě nebudu zatěžovat. Hah, támhle máme hospodu, většinou se tam scházíme, když chceme probrat něco důležitého, aleee... neskončí to dobře, však víš. Štěstí, že já se opít nemůžu. No a támhle na tom paloučku opravdu řešíme důležité věci, joo. Ahoj Hale!" Hal. Osoba, jež vlastní stánek s párky zasazenými mezi chleby. Strašně špatně se jedí, ale všichni na ně chodí. Obzvláště když se nalijí v hospodě. A zvlášť když se za to neplatí. To je teprve něco. Nic jako peníze tu samozřejmě neexistuje. "Tak jak to jde chlape?"
"Teprve mu ukazuju město. Ještě neviděl ani kde bydlí. Ale tam dojdeme za chvíli. Určitě se těší, že ano, Azale?"
Herad
Gilbert se diví, co to ten člověk dělá, ale tohle asi měl také čekat, že? Přeci jen je to dost ošemetná věc, když někdo zemře a vy jste ten, kdo mu to oznamuje. "Jak? Na to je jednoduchá odpověď. Tvoje tělo je taková iluze, dá se říct. Lidská iluze, aby to bylo co nejvíc věrohodné a vypadalo to jako když jste ještě žili. Chápu, že tomu nechceš věřit, těžko se věří tomu, že jsi umřel. Ale určitě si pamatuješ, jak jsi umřel. To maličko potvrzuje mou tezi. A skutečnost, že už nejsi mezi živými, ehm," odkašle si, než pokračuje. "Jmenuji se Gilbert. Jsem tvým posmrtným průvodcem, pomocníkem, aby ses u nás pěkně zabydlel. A proč právě tu? Máme tu takový systém výběru duší, co sem patří. A systém vyhodnotil tebe jako skvělého kandidáta, yay! Nejsi rád? V Pekle by jsi teď být nechtěl, věř mi. Ale nevadí, pojďme se projít ven. Naše vesnička se ti bude líbit!" Pak ukáže na dveře, jež se otevřou rovnou do vesničky. Mezitím se Heradova ruka vrátila zpátky do původního stavu. Zde se vám totiž nemůže nic stát. Tedy, pokud nejde přímo o vaši duši.
"Vítej v naší malebné vesničce. Zatím jsem pro ni nevymyslel žádné jméno, je poměrně nová. Můj projekt. Ale tím tě nebudu zatěžovat. Hah, támhle máme hospodu, většinou se tam scházíme, když chceme probrat něco důležitého, aleee... neskončí to dobře, však víš. Štěstí, že já se opít nemůžu. No a támhle na tom paloučku opravdu řešíme důležité věci, joo. Ahoj Hale!" Hal. Osoba, jež vlastní stánek s párky zasazenými mezi chleby. Strašně špatně se jedí, ale všichni na ně chodí. Obzvláště když se nalijí v hospodě. A zvlášť když se za to neplatí. To je teprve něco. Nic jako peníze tu samozřejmě neexistuje. "Tak jak to jde chlape?"
"Teprve mu ukazuju město. Ještě neviděl ani kde bydlí. Ale tam dojdeme za chvíli. Určitě se těší, že ano, Herade?"
Berhart
"Znám všechny, co sem přijdou. Jsem tu váš průvodce a pomocník. Ano, bohužel. Asi to není smrt, co sis představoval, to chápu, ale je to tak. Ale buď v klidu, už jsem tu měl spoustu tobě podobných a často i horších. Není zač se stydět. Ah, další, co asi není věřící, ale to je asi pochopitelné, když jsi byl zaklínačem, jsem to ale trdlo. Mimochodem, jmenuji se Gilbert. Dobré místo je něco jako Nebe. Existuje i Peklo, ale říkáme mu Špatné místo. Na Peklo se dělá špatná reklama. Máme tu také takový systém, který třídí duše, které patří k nám a které... no, však ty víš kam. A tam by jsi být teď nechtěl, věř mi. Ale dost tlachání, pojďme se projít!" Pak ukáže na dveře, které vedou hned do vesničky a ne do předešlé místnosti.
"Teprve mu ukazuju město. Ještě neviděl ani kde bydlí. Ale tam dojdeme za chvíli. Určitě se těší, že ano, Berharte?"