Naštěstí zaklínač nepromyšleně vyhrknutou poznámku přešel s klidem sobě vlastním, což sedlák v duchu okomentoval úlevným oddechnutím. Samozřejmě že i k jeho ušiskům se donesly různé zvěsti o zaklínačích, kteří pro méně povraždili celou vesnici, ale už žádné, které by osvětlovaly více danou problematiku ohledně různých škol a nátuře absolventů. Proto vůči Lyrnovi zachovával bojácný odstup, ačkoliv touha nalézt milovanou ženu mu nedovolovala vzdát se ochotně nabízené pomoci. Následnou odpověď týkající se dětí okomentoval rozpačitým úsměvem doufajíc, že tato nepříjemná záležitost bude zapomenuta.
K mladíčkovi na koni se tudíž upnul mnohem více, čistě z důvodu nepředcházející zlověstné pověsti.
"Když v tom je ten problém, prohledal jsem každé křovisko, ale nic. Jakoby se zem otevřela, mojí Irene pohltila a zase se zavřela," zazoufal si. "Co jen si počneme, pokud se k nám nevrátí," zabodl oči do země nepřítomně. "Musíte mi ji přivézt zpět!" Naléhal. "Určitě zaklínačské oči vidí víc, než moje obyčejné," zaměřil se opět na blonďatého vědmáka. "Zaplatím!" Vyhrkl ze sebe, aby zůstal případ pro Lyrna stále zajímavým, i když bylo zkraje jasné, že o macatý měšec se v tomto případě rozhodně jednat nebude.
"A vy jste náhodou nepotkal mojí ženu?" Zhouknul na chlapisko s páskou přes oko, které sice okounělo v povzdálí, ale stále nebezpečně blízko. "Zelenooká černovláska, určitě byste si jí všimnul," zkusil vymámit z Arleeho jakékoliv informace, než se opět otočil k těm dvěma, aby vyšel vstříc vzneseným požadavkům.
"Hm, nevím o nikom, kdo by Irene neměl rád, ani se kolem ní podezřele blízko točil," odpovídal zamyšleně, zatímco Lyrna s Elimem vedl k okraji nedalekého lesa, kde se bujaře rozrůstalo maliní. "Víte, jsme malá vesnička, vlastně se tu všichni známe navzájem a kvůli přežití si musíme pomáhat. Takže pokud k nám oběma někdy někdo choval zášť, nedal to nikdy najevo," krčil rameny se smutkem v hlase, že nedokáže být více nápomocný. "A žádná divá zvířena se v našem okolí nezdržuje, sami málokdy narazíme na kus vysoké nebo černé. Ve zdejších končinách by šelma hned pošla hlady."
"Tak tady jsem hledal a na nic nenarazil, ale ruku do ohně bych za svůj pozorovací talent nedal," rozpřáhl paží, v kterémžto pohybu zahrnul bezprostřední okolí čítající husté maliní a začínající hranici lesa.
Mimo herně:
Každý z vás si nyní hodí buď na všímavost, nebo na smysly. Vyberte si jednu vlastnost. Body se sčítají, neb pátráte po stopách společně. Přehazujete 10
"Nerad to řikám, ale už budu muset nechat další hledání na vás, blíží se doba krmení a jelikož je Irene ztracená, nezbývá mi nic jiného, než kluka zaopatřit sám. Prosím, najděte mi mou milovanou ženu," zaprosil naposled, než se s těžkým srdcem otočil a zanechal vás samotné před tímto detektivním oříškem.